Genelrenkli-beton-uygulamalari

Daha önce büyük, güzel bir plazada veya benzersiz görünümlü bir yaya geçidinde bulunduysanız, muhtemelen renkli betona adım atmış olabilirsiniz. Eskiden pek bilinmese de işletmeler ve ev sahipleri teknoloji eşliğinde bu inşaat uygulamalarının ne kadar çok yönlü olabileceğini öğrendikçe kullanımında belirgin artış olmuştur. Renkli beton uygulamaları şuan dünyada trend uygulamalar arasında yer almaktadır. AVM, garaj ve bodrum katları, yollar ve otoparklar renkli beton uygulamalarını en sık görebileceğiniz alanlardır.

Renkli beton uygulaması nedir diye merak edenler için; rengine göre özel pigment seçilen, renkten ibaret olmamakla birlikte, betona sertlik kazandıran ve tozutmazlık özelliği de bulunan, son olarak dekoratif özelliği ön planda olan baskı beton uygulamalardır. İşlem, birçok yöntemlerle gerçekleştirilir ve farklı türde kapatıcılar kullanılabilmektedir. Renkli beton tasarımların sunduğu seçeneklerin bir sınırı yoktur. Renkli bir beton karışımının, renkli beton yalıtıcıların içinde neler olduğunu, bunların maliyetlerini ve uygulamalarını öğrenmek için hazırladığımız bu yazımızı okumaya devam edin.

Demir oksitler geçmişten günümüze kadar olan süreçte boya olarak kullanılmıştır. Modern beton uygulamaları bu geleneği devam ettirmektedir. Bu kimyasal bileşikler genellikle betona doğal, canlı renkler kazandırmak için kullanılır. Betonun nasıl renklendirileceğine dair birkaç farklı yöntem vardır.

Renkli Beton Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Renkli Beton Uygulama Yöntemleri Nelerdir?

Renkli beton uygulamaları için en önemli kriter, işlemin pratik olması aynı zamanda geniş alanlara büyük parçalar halinde uygulanabilmesidir. Bunun için çeşitli teknikler kullanılmaktadır. Renklendirme, boyama, yüzey sertleştiriciler ve boyalar bu tekniklerden bazılarıdır. Daha detaylı bilgi sahibi olmak isteyenler için kısaca aşağıdaki gibi bilgilendirme yapılabilir;

 Renklendirme

Bu yöntem, istenilen rengin çimentoya karıştırılması ile uygulanır. Yani sadece beton dökülürken kullanabilirsiniz bu nedenle mevcut döşemelere uygulayamazsınız. Karışıma kullanmadan önce pigment eklemek önemlidir. Bu pigmentler sıvı, granül ve toz formlarda bulunabilmektedir. Sıklıkla toprak tonlarında bulunan bu renkler, doğa ile iyi uyum içerisinde olduğundan renkli beton uygulamaları için uygundur. Yemyeşil bir arka bahçede dünyevi kırmızımsı bir renk, standart betonun kurşuni grisinden daha doğal görünür. Renk tamamen geçtiği için eskimez, solmaz veya soyulmaz. 

Boyama

Boyama, yeni veya mevcut beton üzerinde daha derin, daha zengin bir renk elde etmenin harika bir yoludur.  Lekeler asit bazlıdır ve betonla kimyasal olarak reaksiyona girer. Bu etkileşim betona alacalı bir görünüm verir ve uygulamadan sonra asidin nötralize edilmesi gerekmektedir. Bir dolgu macunu eklenmeden önce beton iyice yıkanmalıdır. Bu adımda bu işlemin daha uzun sürmesi anlamına gelmektedir.

Renkli Yüzey Sertleştiriciler

Renk sertleştiriciler, hem doğal hem de daha az canlı tonlar için alternatif bir seçenektir. Pigmentler, ince dereceli silis kumu veya bağlayıcı çimento karışımından oluşan bir toz formunda bulunmaktadır. Bu toz karışım yeni beton üzerine yayılır. Yüzey sertleştiriciler ile betonda aşınmaların, çözücü kimyasallar ile etkileşime girmenin ve nemin zararlı etkilerin önüne geçilmiş olur. Son olarak bu yöntem dış mekan uygulamaları için mükemmel bir seçenektir.

Boyalar

Boyalar, mevcut betonun üzerine püskürtücü, fırça veya sünger kullanılarak uygulanır. Genellikle su veya bir çözücü ile karışan aseton veya su bazlı lekelerdir. Karıştırılıp uygulandıktan sonra, renk betona nüfuz eder. Birden fazla katman uygulamak, özellikle canlı bir yüzey oluşturabilir, ancak benzersiz bir sonuç için birden çok rengi de karıştırabilirsiniz. Boyaların bir dezavantajı, güneşte solma olasılıklarının daha yüksek olmasıdır. Bazıları diğerlerinden daha UV’ye dayanıklıdır ve boyalı betonu dışarıya yerleştiriyorsanız korumak için potansiyel olarak bir sızdırmazlık maddesi kullanabilirsiniz. Hatta bazı boyalarda, çift görev yapabilen dahili bir mühürleyici bulunur. Bir boyanın solmaya karşı direncinin birçok değişkeni vardır, bu nedenle üretici ve yükleniciye danışmak yardımcı olur.

Renkli Beton Kullanım Alanları Nelerdir?

Renkli Beton Kullanım Alanları Nelerdir?

Renkli beton uygulamalarını daha önce açıkladığımız gibi birçok alanda görmek mümkündür. Bunun dışında uygulama alanları;

  • Plazalar
  • AVM’ler,
  • Park ve bahçeler,
  • Renkli beton standartlara uygun tüm beton sınıfları,
  • Otoparklar,
  • Meydanlar,
  • Bahçe duvarları,
  • Endüstriyel zeminlerdir.

Sıkça Sorulan Sorular

Renkli Beton Uygulamasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

Betonun ilk hazırlanırken kıvamı için gerekli olan su, zaman içerisinde fiziksel ve kimyasal etkileşime girerek betona zarar vermektedir. Özellikle donatıya sızan su ya da hava koşullarına göre don veya buharlaşma etkisi renkli beton uygulamasına zarar verebilmektedir. Ayrıca sıcak havalarda yapılan uygulamalarda da betonun korunması önem arz etmektedir.

Renkli Beton Uygulaması Yaptırmak İçin Nasıl Yol İzlemeliyim?

Renkli beton uygulaması hakkında detayları öğrenmek ve fiyat teklifi almak için iletişim bölümünde yer alan numaradan bizlere ulaşabilirsiniz.

Beton Kanalizasyon Borusu Fiyatları

Beton türleri nelerdir?